Tex Mex Burritos Teksańskie Burito
Całkowity czas przygotowania
50 minut
Porcje
6
Stopień ostrości
Medium
Składników
12
Składników
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 1 cebula krojona
- 350g obranych i dokładnie pokrojonych ziemniaków
- 500g mielonej wołowiny
- 2 świeże papryki jalapeño bez pestek i poszatkowane
- 1 puszka (400g) mieszanka fasoli w łagodnym sosie chilli
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 8 Old El Paso™ Super Soft Large Flour Tortillas
- 175g utartego sera Cheddar
Podaj z
- Oryginalny Łagodny Dip Chunky Salsa Old El Paso™
- Kwaśna śmietana
Przepis
- Rozgrzej piekarnik do 180ºC (160ºC dla piekarników z termo obiegiem), piekarnik gazowy stopień.
- Posmaruj niewielką ilością oleju duże naczynie do pieczenia.
- Rozgrzej olej na dużej patelni i smaż ziemniaki na dużym ogniu przez 5 minut, dodaj cebulę i wymieszaj, następnie smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj fasolę, sól i pieprz i wymieszaj. Zagotuj a później zmniejsz ogień i gotuj przez następne 5 minut mieszając.
- Rozdziel mieszankę pomiędzy tortille, posyp serem i zawiń a końce dokładnie zwiń. Ułóż luźną stroną do dołu naczynia i przykryj folią.
- Piecz przez około 10-12 minut aż do momentu dokładnego przegrzania. Podawaj buritto z salsą i kwaśną śmietaną.
Rady ekspertów
- Zwijaj buritto jak chimichange. W ten sposób nadzienie zostanie w środku.