Śniadaniowe Buritto z wędzonym łososiem, jajkiem i awokado

Śniadaniowe Buritto z wędzonym łososiem, jajkiem i awokado

Te luksusowe burritos pełne miękkiego sera, wędzonego łososia, delikatnej jajecznicy i awokado są idealne a super wyjątkowe śniadanie lub na brunch.
Całkowity czas przygotowania 25 minut
Porcje 4
Stopień ostrości Mild
Składników 9

Składników

Burritos

  • 5 duże jajka
  • 2 łyżki stołowe mleka
  • 15g masła
  • 4 Old El Paso™ Super Soft Large Flour Tortillas
  • 200g Tłustego sera
  • 200g plasterków wędzonego łososia
  • 1 dojrzałe awokado, obrane ze skórki i pokrojone na plasterki

Podaj z

  • Oryginalny Łagodny Dip Chunky Salsa Old El Paso™
  • Ćwiartkami limonki

Przepis

  1. Rozbij jajka z mlekiem w małej misce. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  2. Roztop masło na dużej patelni na średnim ogniu. Wlej jajka na patelnie. Smaż na średnim ogniu 2-3 minut od czasu do czasu mieszając do czasu kiedy jajka będą lekko ścięte. Zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia na 5 minut.
  3. Posmaruj każdą tortillę ¼ miękkiego sera zostawiając około 2 cm do brzegu. Nałóż warstwę wędzonego łososia, dodaj ¼ jajek na środek każdej tortilla a na sam wierzch połóż awokado. Przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  4. Zagnij boki każdej tortilli około 2 cm na d nadzieniem i zwiń dokładnie, żeby zamknąć nadzienie wewnątrz. Przekrój każde buritto na pół i podawaj z salsą i ćwiartkami limonki.

Rady ekspertów

  • Żeby jajecznica była bardziej pikantna dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli lub odrobinę sosu hot pepper.
  • Zamiast wędzonego łososia możesz dodać cieniutkie plastry wędzonej szynki lub wędzoną makrelę.