Śniadaniowe Buritto z wędzonym łososiem, jajkiem i awokado
Całkowity czas przygotowania
25 minut
Porcje
4
Stopień ostrości
Mild
Składników
9
Składników
Burritos
- 5 duże jajka
- 2 łyżki stołowe mleka
- 15g masła
- 4 Old El Paso™ Super Soft Large Flour Tortillas
- 200g Tłustego sera
- 200g plasterków wędzonego łososia
- 1 dojrzałe awokado, obrane ze skórki i pokrojone na plasterki
Podaj z
- Oryginalny Łagodny Dip Chunky Salsa Old El Paso™
- Ćwiartkami limonki
Przepis
- Rozbij jajka z mlekiem w małej misce. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Roztop masło na dużej patelni na średnim ogniu. Wlej jajka na patelnie. Smaż na średnim ogniu 2-3 minut od czasu do czasu mieszając do czasu kiedy jajka będą lekko ścięte. Zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia na 5 minut.
- Posmaruj każdą tortillę ¼ miękkiego sera zostawiając około 2 cm do brzegu. Nałóż warstwę wędzonego łososia, dodaj ¼ jajek na środek każdej tortilla a na sam wierzch połóż awokado. Przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Zagnij boki każdej tortilli około 2 cm na d nadzieniem i zwiń dokładnie, żeby zamknąć nadzienie wewnątrz. Przekrój każde buritto na pół i podawaj z salsą i ćwiartkami limonki.
Rady ekspertów
- Żeby jajecznica była bardziej pikantna dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli lub odrobinę sosu hot pepper.
- Zamiast wędzonego łososia możesz dodać cieniutkie plastry wędzonej szynki lub wędzoną makrelę.