Enchiladas z tuńczykiem i papryką

Enchiladas z tuńczykiem i papryką

Nie kombinuj z tym prostym przepisem na enchiladas z tuńczykiem i papryką – ociekające serem i sosem enchilada, smaczna wariacja na temat meksykańskiej klasyki.
Całkowity czas przygotowania 20 minut
Porcje 4
Stopień ostrości Mild
Składników 8

Składników

  • Zestaw Obiadowy Oryginalne Enchilada Old El Paso™
  • 250 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 125 g utartego sera mozzarella
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • Puszki tuńczyka w solance, odcedzone
  • 1 puszka słodkiej kukurydzy, odcedzona
  • 1 łyżka stołowa oleju kukurydzianego
  • Garść siekanej cebuli

Przepis

  1. Nagrzej piekarnik do 180ºC (160ºC dla piekarników z termo obiegiem), piekarniki gazowe stopień 4 i lekko posmaruj tłuszczem duże żaroodporne naczynie.
  2. Rozgrzej olej na dużej patelni i przesmaż cebulkę i grzyby na średnim ogniu przez 3-4 minut, aż zmiękną.
  3. Zmieszaj obie saszetki mieszanki przypraw enchilada z sosem pomidorowym i 150 ml gorącej wody.
  4. Wlej połowe sosu do cebuli i grzybów, dodaj słodką kukurydzę oraz mięsistego tuńczyka, duś 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając. Wmieszaj połowę sera i zimną kwaśną śmietanę.
  5. Podgrzej miękkie, kukurydziane tortille według instrukcji na opakowaniu.
  6. Złap ciepłą tortillę, nałóż dużo tuńczyka i mozzarelli na środek, I zwiń. Umieść w naczyniu żaroodpornym. Czynność powtarzaj aż nie skończy się tortilla. Polej resztą sosu i posyp pozostałym serem. Piecz 10 minut aż do uzyskania złotego koloru.
  7. Podawaj enchiladas z tuńczykiem prosto z piekarnika. Wyłóż na stół i niech wszyscy się częstują.

Najlepiej smakuje z